• https://www.facebook.com/beytullah.metin.3
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905057735955
  • https://www.twitter.com/beytullah_metin
  • https://www.instagram.com/beytullah_metin
  • https://www.youtube.com/beytullah_metin
Hangi şirket daha avantajlı?
Yeni açacağınız şirket Anonim Şirket mi yoksa Limited Şirket mi olmalı? Artıları eksileri neler?
E Ticaret Muhasebesi
e- Ticaret İşlemlerinin Muhasebesi ve Muhasebe Sisteminin kurulması
Anonim Şirket Kuruluş İşlemleri
Anonim Şirketler de kuruluş işlemleri ve takip edilmesi gereken süreç nasıl olmalı?
Şahıs işletmesi kuruluş işlemleri?
Şahıs işletmesi kuruluş işlemleri ve izlenmesi gereken süreç

Numune Mal Teslimlerinde Vergilendirme Belge Düzeni ve Muhasebe İşlemleri

Numune Mal Teslimlerinde Vergilendirme Belge Düzeni ve Muhasebe İşlemleri

Numune Mal Teslimlerinde Vergilendirme Belge Düzeni ve Muhasebe İşlemleri

Giriş

            Ticari hayatta gelişen rekabet ortamıyla birlikte şirketler müşteri portföylerini geliştirmek için kendi ürünlerinden numune mallar üretip bedelsiz olarak tanıtım amaçlı dağıtmaktadırlar. Yazımızda bu tür tanıtım amaçlı numune teslimlerinde vergilendirme ve belge düzeni konusuna değinip ilgili muhasebe işlemlerine yer vereceğiz.

            1.Vergilendirme

            3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun (KDV) 1/1. Maddesinde; Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu belirtilmiştir.

            Konumuz ile ilgili olarak yayımlanan 50 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde; ana malın bütün özelliklerini taşımakla birlikte, satışa konu edilmeyecek bir miktarla sınırlı olan ve üzerinde “numunedir, parayla satılmaz, vb” ibareler taşıyan bu malların, işletmede tüketilmemekle birlikte ayni pazarlama gideri özelliğini taşıdığından, bu malların bedel alınmaksızın tesliminde KDV hesaplanmaması gerektiği açıklanmıştır.

            Buna göre; ticari teamüllere uygun miktarda ve ayrıca bir satışa konu olmayacak şekilde verilmesi ve “numunedir, parayla satılmaz, vb” ibareler taşıması şartıyla tanıtım amaçlı yapılan numune teslimleri için KDV hesaplanmayacaktır.

            2.Belge Düzeni

            213 Sayılı Vergi Usul Kanununun (VUK) 229. Maddesinde faturanın tarifi yapılmış olup fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır.

            VUK 230/5. Maddesinde ise; “Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.) Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231 inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.

 

şu kadar ki nihai tüketicilerin tüketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları kendilerinin taşıması veya taşıttırması halinde bu mallara ait fatura veya perakende satış fişinin bulunması şartıyla sevk irsaliyesi aranmaz.”Hükümlerine yer verilmiştir.

            Bu açıklamalar doğrultusunda numune ürünlerin bedelsiz olarak tanıtım amaçlı teslimi esasen ticari bir mal hareketi olmadığı için stok çıkış işlemleri için fatura düzenlenmesine gerek yoktur. Ancak bu mallar için numune olduğuna dair şerh düşülerek sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekmektedir.

            3.Muhasebe İşlemleri

            (X) Ltd.Şti. müşterilerine dağıtmak üzere (Y) Ltd.Şti.’ne numune olarak maliyeti 100TL+KDV’ye kozmetik ürünü yaptırmıştır.

            Alış Kaydı

            _______________________ / ________________________

            157.Diğer Stoklar                                                   100

            191.İndirilecek KDV                                                 18

                                                             329.Diğer Ticari Borçlar   118

            Müşterilere dağıtımı

            _______________________ / ________________________

            760.Pazarlama Satış Dağıtım Gideri                           100

                                                               157.Diğer Stoklar                  100

           _______________________ / ________________________

            Sonuç

            Numune mal teslimlerini vergilendirme anlamında KDV Kanunu açısından, belge düzeni anlamına VUK açısından inceledik ve ilgili muhasebe işlemlerine yer verdik. KDV Kanunu açısından numune mal teslimi ticari mahiyette sayılmadığından yazımızda belirttiğimiz kriterler dahilinde bu teslimlerde KDV hesaplanmayacaktır. Ayrıca bu teslimler için fatura düzenlenmesine gerek olmayıp sevk irsaliyesi düzenlenmesi yeterli olacaktır.

511 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın