• https://www.facebook.com/beytullah.metin.3
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905057735955
  • https://www.twitter.com/beytullah_metin
  • https://www.instagram.com/beytullah_metin
  • https://www.youtube.com/beytullah_metin
Hangi şirket daha avantajlı?
Yeni açacağınız şirket Anonim Şirket mi yoksa Limited Şirket mi olmalı? Artıları eksileri neler?
E Ticaret Muhasebesi
e- Ticaret İşlemlerinin Muhasebesi ve Muhasebe Sisteminin kurulması
Anonim Şirket Kuruluş İşlemleri
Anonim Şirketler de kuruluş işlemleri ve takip edilmesi gereken süreç nasıl olmalı?
Şahıs işletmesi kuruluş işlemleri?
Şahıs işletmesi kuruluş işlemleri ve izlenmesi gereken süreç

Kişisel web siteleri üzerinden sağlanan tıklanma ve reklam gelirleri istisna kapsamında mı?

Kişisel web sitesi üzerinden tıklanma ve reklamları yayınlamak suretiyle elde edilen gelirlerin sosyal içerik üreticiliği istisnası kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Sosyal medyaya içerik üreterek elde edilen gelirleri için düzenleme yapılmıştı.


Kısaca yapılan düzenleme şu şekilde idi:

Düzenlemeyle sosyal medya üzerinden elde edilen gelirlerin bir kısmı kanunda yazılı şartlar dahilinde gelir vergisi ve katma değer vergisinden istisna edilmiş bulunmakta, istisna edilen tutarlar üzerinden bankalarca %15 tevkifat yapılması zorunluluğu getirilmektedir. Bankalar tarafından yapılacak olan tevkifat, nihai vergileme olacak ve bu geliri elde eden gerçek kişilerce için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek, diğer gelirleri nedeniyle beyanname verilmesi halinde bu kazançlar beyannameye dâhil edilmeyecektir.

İstisna tutarının aşılması halinde elde edilen gelirin tamamının gelir vergisine tabi olması, mükellefler açısından defter tutma, beyan verme gibi yükümlülükler getirmiştir.



Ancak, sosyal medyaya olarak tabir edilen sitelere değilde kendi sitelerine içerik üreterek (resim, video, metin) gelir elde eden azımsanamayacak kadar çok içerik üreticisi var.


Bu şekilde içerik üretenler Cumhurbaşkanlığı karanamesinde yer almamalarına rağmen yapılan işin ve gelirin benzerliği kafalarda soru işareti bırakmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konu ile ilgili verdiği özelgede kafalardaki soru işaretlerine noktayı koydu.

Sosyal Medya haricinde kendi web sitelerinde içerik üreterek elde ettikleri gelirler istisna kapsamında olmadğı belirtildi. Böylelikle kendi web sitelerine içerik üreterek elde edilen Adsence gelirleri ve diğer gelirler vergilendirilecek ve gelir sahiplerine mükellefiyet tesis edilecek.


İlgili özelgeyi kaynak olması adına yazımın altına ekliyorum. Özelge içerisinde  açıklayıcı bulduğum örneği ve özelgenin sonuç kısmını paylaşmak istiyorum.

 Sosyal ağ sağlayıcısı olarak kabul edilmeyen kişisel internet siteleri, elektronik ticaret siteleri, haber siteleri gibi etkileşim amaçlı içeriğin ikincil ve yan hizmet olarak sunulduğu platformlarda faaliyette bulunan kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar için mezkûr istisna hükümleri uygulanmayacaktır.

 

Örnek 12: Mükellef (J), kişisel internet sitesinde yemek tarifleri vermekte ve yemeklerin yapılışına ilişkin videolar yayınlamaktadır. Mükellefin faaliyette bulunduğu kişisel internet sitesinin belirli alanlarında reklamlar yayınlanmakta ve yayınlanan bu reklamlardan kazanç elde edilmektedir.

 

Sadece belirli bir kısmında sosyal etkileşim amaçlı içeriğe yer veren kişisel internet sitelerinin sosyal ağ sağlayıcıları kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından mükellefin kişisel internet sitesi aracılığıyla elde ettiği kazanç istisna kapsamında değerlendirilemeyecektir.

 

..."

 

açıklamalarına yer verilmiştir.

 

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; sosyal ağ sağlayıcıları kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayan "www.hisse.net" isimli kişisel internet siteniz üzerinden tıklanma ve reklamları yayınlamak suretiyle elde ettiğiniz gelirlerin anılan Kanunda yer alan istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

 
Evet bu şekilde gelir elde eden içerik üreticilerinin  tespit edilmesi günümüzde çokta zor değil. Gelişen teknolojiyi daha fazla vergi toplamak isteyen idarede kaçakları tespit etmek için kullanıyor. Hesaplara yurt dışından giren paralar ve hesaplar arası yapılan transferleri tespit etmek hiçte zor değil.



Geçmişte sosyal medyaya içerik üretip vergi mükellefiyeti açtırmayanlar ciddi sıkıntılar yaşamıştı. R10 gibi web sitelerinde oldukça can sıkıcı çok örneği var.




Peki Çözüm nedir?

Öncelikle:

Bankaya hesap açtırıp kesinti yapılarak (%15) vergilendirme bu kişileri kapsamamakta. 

En kısa sürede gelirinize ve durumunuza uygun vergilendirme şekline gidilmeli. İleride bu yapılan kesintilerin Sosyal medya ile ilişkilendirilememesi durumunda  geçmişte yaşanan örneklerini maalesef tekrar göreceğiz. 


Elde edilen gelir Ticari Kazanç kapsamında oluğu için şahış şirketi (işletme) ya da şirket kurularak vergilendirme sistemine dahil olup elde edilen kazançlar için fatura kesilmeli. Bunu muhasebecinizle görüşerek hallede bilirsiniz.



Cezalı vergilendirme ve vergi üzerinden hesaplanacak vergi cezaları ile karşılaşmamak adına gelirlerin beyan edilebileceği mükellefiyet tesis edilmeli.

Daha öncesinden Cumhurbaşkanlığınca yapılan düzenlemenin bu şekilde oluğunu tespit edip fatura kesenler içi rahat ama bankaya hesap açtırarak ya da bunu da yapmayanlar için sıkıntılı süreç devam ediyor olacak.



Kafanıza takılan sorular için aşağıdaki mail adresimden iletişime geçebilirsiniz.


SMMM Beytullah Metin
BeytullahMetin@gmail.com


İlgli özelge: Kişisel web sitesi üzerinden tıklanma ve reklamları yayınlamak suretiyle elde edilen gelirlerin sosyal içerik üreticiliği istisnası kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği


759 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın